Meestgestelde Vragen

Meestgestelde Vragen

Meestgestelde vragen snel en eenvoudig beantwoord zodat deze niet opnieuw gesteld hoeven worden. Deze pagina voorziet je in de antwoorden op deze meestgestelde vragen, of ze nu algemeen, over deze website, Meshtastic of MQTT gaan.

Ieder uur wordt er gecontroleerd of er een nieuwe Firmware versie is. Dit controleren wordt ieder uur verricht waarna de op dat moment meest actuele beta en alpha versies worden opgeslagen.

Wanneer er nieuwe updates zijn is het dus een kwestie van geduld hebben!


Alle data getoond op deze website wordt as-is opgehaald via o.a. MQTT. Wij beheren op dit moment twee MQTT Brokers in Nederland waarvan er minstens één is verbonden met meerdere (andere) MQTT Brokers.


Helemaal super! Vele clubs en verenigingen heten je van harte welkom en hebben de deuren wagenwijd open staan.

Voordat je jezelf zendamateur mag en kan noemen is het natuurlijk noodzaak om een cursus gevolgd door een examen te doen.

Eenmaal doorlopen en geslaagd, kan je bij de RDI jezelf aanmelden en een unieke callsign registreren.

Cursussen zijn via diverse clubs en verenigingen te volgen, zo is er de dlza.nl maar bijvoorbeeld ook vrza.nl en veron.nl. Je ziet het... er is keus genoeg en het is aan jou om te kijken waar en bij welke club/vereniging jij je het beste voelt.


Klopt! Soms doorlopen we de chats op de Meshtastic "Telegram" kanalen en checken we Youtube video's en voegen we nieuwe apparaten, antenne's en accessoires toe aan de lijst.

Heb je een tips/suggestie? Stuur dan even een privé bericht naar "Gerrit Schorel".


Het is geen enkel probleem naar deze website te linken. Plaats je een link, zouden we het natuurlijk waarderen als je dit even doorgeeft zodat wij een link terug kunnen plaatsen op onze link pagina.

Wil je een (sub)domein linken "met" deze website bijvoorbeeld d.m.v. een iframe laat het dan even weten. Er zijn enkele beveiligingen van kracht die het direct in een iframe laden tegengaat.

Wanneer je het wenst, kunnen wij eventueel A- en AAAA-records verstrekken en het (sub)domeinnaam opzetten op onze server. In dat geval worden ook SSL (https) certificaten automatisch gegenereerd en vernieuwd en kunnen we de website in een iframe tonen zodat je zelf geen omkijken meer hebt naar een website.


Afhankelijk van het doel maken wij gebruik van verschillende servers en platformen. In alle gevallen wordt alleen gebruik gemaakt van Debian of Ubuntu Linux distributies.

Website
De website draait op een door mij gehuurde Dedicated Server, deze server bevind zich fysiek Frankrijk. De server is voorzien van een Intel Xeon E-2136 met 2x 4TB opslag en 32Gb aan geheugen.

MQTT Brokers
De brokers bevinden zich in verschillende locaties. De main broker bevind zich in het Oracle Datacenter in Amsterdam met een up- & download snelheid van gemiddeld 6GBit/s, dit betreft een gevirtualiseerde omgeving (KVM), met 8Gb aan geheugen, 2x 100Gb storage, en 4vCPU's. De broker die zich in de VS (Phoenix, AZ) bevind, is eveneens op KVM gebaseerd en bevat eveneens 8Gb aan geheugen, 160GB aan opslag en 8 vCPU cores.


Op dit moment wordt nog overwogen om de MQTT Brokers voor de zomervakantie periode uit te breiden met een paar extra brokers in de locaties Frankrijk, Chicago, New Jersey en Moldavië.


Op dit moment ontbreekt er nog een contactformulier maar zal deze spoedig volgen. Tot die tijd kun je het beste gebruik maken van dit ticket systeem


MeshNet kan staan voor meerdere dingen, zo kun je het lezen als Meshtastic Netherlands, Meshtastic Network, Mesh Network of Mesh Netherlands. Het kan dus breed worden gezien en heeft dus niet echt een specifieke benaming.


Nergens, MeshNet.NL is uniek en blijft uniek. Geen van de code is openbaar verkrijgbaar, dit betekent dat iemand die een soortgelijke website (clone) wilt, deze zelf van de grond af aan zal moeten opbouwen.


Gewoon omdat het kan! Tevens bied het misschien interessante informatie zodat mensen kunnen zien wat er zoal speelt op Meshtastic.


Op Telegram vind je mij onder de naam Gerrit (SchorelWeb). Op Facebook kan je mij bereiken via Messenger of te wel Gerrit Schorel. Natuurlijk ben ik ook bereikbaar via Twitter (X) en Mastodon.


Ja! Net als een aantal andere mensen draaien wij thuis een MQTT Broker (server), deze is echter direct verbonden met onze public MQTT broker.

Onze public MQTT Broker is bereikbaar via IPv4 en IPv6, en deze draait in het Oracle Datacenter. Niet alleen wordt bij deze MQTT Broker gebruik gemaakt van port 1883 (niet encrypted) wij gaan een stapje verder en bieden ook de mogelijkheid om tekst en data encrypted uit te wisselen via port 9001.

De reden waarom gekozen is voor een datacenter is omdat internet providers (zoals KPN die ik als provider heb) nog wel eens onderhoud pleegt en dit de uptime en bereikbaarheid niet ten goede komt. Daarnaast is de latency tussen providers lang niet altijd even goed, onderbrengen in een betrouwbaar datacenter is hierom dan dus ook een stuk beter.

Natuurlijk kunt u ook gewoon gebruik maken van mqtt.pa8f.nl, mqtt.meshnet.nl is namelijk direct verbonden met mqtt.pa8f.nl en kan misschien net dat ene kleine beetje extra bieden als het aankomt op latency, encryptie, IPv6 ondersteuning etc.


Eigenlijk is er niet heel veel verschil, hoewel...

mqtt.meshtastic.org is de standaard MQTT server die wereldwijd wordt gebruikt, mqtt.meshtastic.org bevind zich op een VPS (Virtual Private Server) in de Verenigde Staten en kent een vrij hoge latency.

mqtt.pa8f.nl is de MQTT Server van Meshtastic Nederland, het is een MQTT Server gehost op een KPN aansluiting. Vooral voor klanten van KPN en diens dochter-bedrijven en WBA-aansluitingen is deze het beste te bereiken en heeft deze een lage latency.

mqtt.meshnet.nl is bereikbaar met dezelfde login gegevens als mqtt.pa8f.nl, deze MQTT Server betreft een virtuele server in het Oracle Datacenter in Amsterdam en heeft voor nagenoeg alle gebruikers ongeacht de provider (in Nederland en de meeste landen binnen de EU) een lage latency en goede bereikbaarheid.

mqtt.meshnet.nl heeft vooral verbindingen met andere MQTT Servers. Zo hebben wij Dares van mqtt.meshtastic.org, alle topics van mqtt.pa8f.nl. Reden waarom al deze topics en/of servers gevolgd worden is zodat wij onze Meshtastic Map zo compleet mogelijk gevuld kunnen krijgen met nodes in Nederland (only!) op Nederlanders of vakantie in het Buitenland.

Bij gebruik van de PA8F-login gegevens, zijn alleen de topics beschikbaar die PA8F zelf publiceert (dus niet de overige topics!).


Meshtastic is voor iedereen! Je hoeft geen radio- of luisteramateur te zijn.

Ook is kennis van zenden, ontvangen, elektronica etc. geen noodzaak. Het gebruik van de 863-870MHz frequentie voor LoRa toepassingen is kosteloos en vereist geen vergunningen of licenties. Voor het gebruik van Meshtastic is een geschikte LoRa (Long Range) device benodigd, een compleet setje is al te koop voor enkele tientjes.


Zelfbouwen is niet noodzakelijk omdat veel setjes vrij eenvoudig in elkaar te zetten zijn. Voor radio- en luisteramateurs, elektronica hobbyisten is werkelijk van alles mogelijk.

De één bouwt een hele node met behulp van allerlei DIY (Do-it-Yourself) items te kopen en deze volledig custom in elkaar te zetten met een home-brew antenne, behuizing en solarsetje waar de ander een complete website in de lucht trapt, tooltjes bedenkt en maakt om geïnteresseerden een beetje inzicht te geven in wat er speelt rond Meshtastic in Nederland.


Meshtastic heeft als voordeel dat iedere node deel uitmaakt van het geheel en hierdoor een Mesh netwerk vormt. Tevens heeft Meshtastic het voordeel dat mensen offgrid met elkaar kunnen communiceren. Meshtastic is daarnaast gedecentraliseerd en bestaat uit peer-to-peer communicatie. Het configureren van een Meshtastic device is tevens stukken eenvoudiger te realiseren.

The Things Network (TTN) is vooral gericht op het verzenden en ontvangen van sensordata en vormt in tegenstelling tot Meshtastic geen mesh netwerk. Voor TTN is een bepaalde mate van infrastructuur zoals gateways en servers noodzakelijk en zullen deze moeten worden beheerd en onderhouden wat vooral op grote schaal complexiteit met zich meebrengt.


Meshtastic is heel breed, het is niet alleen voor de zendamateur maar ook luisteramateurs, hobbyisten en mensen die erin geïnteresseerd zijn. Jong, oud, wel of geen licentie... iedereen is welkom en dus gelijk.

Door de lage aanschafkosten kan en mag iedereen eraan meedoen en bijdragen hoeft niet maar mag natuurlijk altijd. Bijdragen kan op verschillende manieren door een ergens een hoge node te plaatsen, kennis te delen etc.

Meshtastic is eigenlijk een mooi project voor en door elkaar waarbij de afstand tussen gelicencieerde en niet gelicencieerde mensen verkleind wordt en de interesse in technieken weer toeneemt wat mogelijk weer een positief effect kan hebben op de diverse clubs en verenigingen die in Nederland actief zijn.